Αναρτήθηκε από: admin | 24 Ιουλίου, 2008

Χύμα πετ-κοκ στα χωράφια

1. Πηνειός

Μετά τις αποκαλύψεις μας για τις εστίες ρύπανσης και τις αυθαίρετες επεμβάσεις στην κοίτη του Πηνειού, έκπληξη μας προκάλεσε η ανακοίνωση της Νομαρχίας. Σύμφωνα με αυτήν η λίμνη με ελαιώδη ουσία που μοιάζει στο χρώμα και στην υφή με πίσσα είναι μια απλή κρούστα (!!!). Μα, με …ψηλοτάκουνο πήγε για έλεγχο το κλιμάκιο; Γιατί ο δικός μας ο πολίτης σε δράση βούλιαξε ως το γόνατο στην …κρούστα. Επίσης στάθηκε αδύνατο να πλησιάσει την περιοχή όπου υπήρχε η κυρίως μάζα της ουσίας. Σε ότι αφορά τον αγωγό που, κατά την ανακοίνωση της Νομαρχίας, διαθέτει στο ποτάμι τα νερά ψύξης παρακείμενης μονάδας επεξεργασίας ζωικών λιπών, οι του κλιμακίου δεν είδαν εκατέρωθεν της κοίτης τις εναποθέσεις ελαιώδους ουσίας; Εμείς τις είδαμε και είμαστε βέβαιοι ότι η ουσία συνδέεται με συγκεκριμένη μονάδα που λειτουργεί στο σημείο. Θα περιμένουμε με αγωνία τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη τεράστια αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιτελέσουν έστω και στο ελάχιστο το έργο τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν ΟΛΟΙ ότι η ρύπανση δεν ακολουθεί το ωράριο των υπηρεσιών. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να αδειάζει κάθε βράδυ από τη 1 ως τις 6 τα απόβλητά του στο ποτάμι και στις 7 και μισή που η πόλη ξυπνά, οι ρύποι είτε να έχουν διαλυθεί είτε να έχουν μεταφερθεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τα Σαββατοκύριακα. Οι ρύποι μπορεί να «πέφτουν» στο ποτάμι είτε με παράνομους αγωγούς είτε να αδειάζουν από βυτιοφόρα τα οποία τυχαία «παρκάρουν» δίπλα στο ποτάμι.

2. Pet Coke

Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, και το δεύτερο κεραμοποιείο που λειτουργεί στις παρυφές της πόλης χρησιμοποιεί petcoke ως καύσιμο. Οι φορείς του Νομού είχαν προειδοποιήσει πριν από τρία χρόνια ότι με την έκδοση της άδειας καύσης petcoke, το υπουργείο άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου. Σήμερα δικαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργούν τουλάχιστον δώδεκα κεραμοποιεία στον ελλαδικό χώρο καίγοντας petcoke αλλά πολύ φοβόμαστε ότι η χρήση του επεκταθεί και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων εργαζομένων αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Είναι χαρακτηριστική η επιπολαιότητα ( ; ) με την οποία χειρίστηκαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης το θέμα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ή δεν εφαρμόζονται κανόνες στις συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης και χειρισμού ενός τόσο επικίνδυνου υλικού. Ένα υλικό το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες εισπνεύσιμων σωματιδίων αποθηκεύεται «χύμα» και εκτεθειμένο σε αέρηδες δίπλα σε κατοικημένες περιοχές. Ένα υλικό το οποίο κατηγορείται για ένα σωρό επιπτώσεις στη υγεία των εργαζομένων, χειρίζεται ως αδρανές, καθώς κοσκινίζεται χειρωνακτικά και με το φτυάρι. Καλούμε τη Διεύθυνση Υγιεινής, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Βιομηχανίας και τους αρμόδιους Αντινομάρχες να ελέγξουν τους χώρους και τις συνθήκες αποθήκευσης του petcoke στις δύο μονάδες. Να εξετάσουν εάν τηρούνται οι όροι (περιβαλλοντικοί και άλλοι) αδειοδότησης των μονάδων. Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να ελέγξει εάν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι φωτογραφίες που με κόπο «τραβήξαμε» αποτυπώνουν τις τραγικά τριτοκοσμικές συνθήκες στο χώρο αποθήκευσης του επικίνδυνου υλικού.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: