Οι Βουλευτές

Όλοι μας γνωρίζουμε τις πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Μας είναι επίσης γνωστή η καύση του πετ κοκ στην περιοχή μας χωρίς να γνωρίζουμε ούτε το μέγεθος ούτε το είδος της επιβάρυνσης στο περιβάλλον από την συγκεκριμένη ενέργεια.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε μια διαμαρτυρία από το διαδίκτυο με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σε θέματα περιβάλλοντος με αφορμή το πετ κοκ. Θα θέλαμε αν είναι δυνατόν την άποψη σας πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, στα πλαίσια του εορτασμού της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» στις 5 Ιουνίου 2007.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας. Η απαντήσεις σας θα δημοσιευθούν στο Blog.

Αυτό το mail στάλθηκε στους βουλευτές του Νομού Λάρισας καθώς και σε υποψηφίους.

Ποιό κάτω είναι οι απαντήσεις τους:

Έκτωρας Νασιώκας
Βουλευτής ΠαΣοΚ Λάρισας

Αναφορά 16-4-2007

Αναφορά 20-4-2007

Απάντηση Αναφοράς 20-4-2007

Μήνυμα για τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φώτης Χατζημιχάλης
Βουλευτής ΠαΣοΚ Λάρισας

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤ – ΚΟΚ

H αποκάλυψη της υποκρισίας της Κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο. Αυτοί που έλεγαν ότι θα προστατεύσουν το περιβάλλον, ανανεώνουν και δίνουν νέες άδειες σε βιομηχανίες για τη χρήση του πετ – κοκ και προωθούν συμφωνίες για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων Ποταμιάς, παρά τις αντιδράσεις των φορέων και των τοπικών κοινωνιών, αδιαφορώντας για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη Δημόσια υγεία Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην καύση του πετ – κοκ από βιομηχανίες του Νομού μας. Δημιουργούν κινδύνους στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Σε μια ιδιαίτερα βεβαρυμένη περιοχή, όπως είναι η Λάρισα, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς, ώστε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε το περιβάλλον .Η κυβέρνηση αντί να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα δίνοντας άδειες καύσης του πετ – κοκ, οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα και να εφαρμόσει πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Να σταματήσει την καύση του πετ – κοκ και να προωθήσει τη χρήση του Φυσικού Αερίου και τις ήπιες μορφές ενέργειας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο σύγχρονο κόσμο, γίνεται κάθε μέρα και πιο έντονο και αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα το μέλλον του πλανήτη είναι δυσοίωνο, αφού ήδη είναι ορατές οι ζημιές που προκαλούνται στο κλίμα μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ο άκρατος ανταγωνισμός, το μοντέλο ανάπτυξης που κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους και η αρνητική στάση των ΗΠΑ στην προσπάθεια μείωσης της εκπομπής αερίων, εντείνουν τις ανησυχίες μας, αλλά ταυτόχρονα επιτείνουν τα αδιέξοδα και δημιουργούν κινδύνους σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η κατάσταση στον κόσμο, στη χώρα μας αλλά και στο Νομό μας από πολλούς επιστήμονες θεωρείται κρίσιμη και υπάρχουν εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον. Οφείλουμε όλοι να δράσουμε και να προστατεύσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.
Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η αντίδραση των πολιτών και η ανάπτυξη κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να έχει αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας για την οικονομία και την ανάπτυξη και να προωθήσουμε την πράσινη οικονομία προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα τρία και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος. Με την πολιτική της επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση με τη χορήγηση αδειών καύσης πετά – κοκ σε βιομηχανίες του Νομού μας, τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής βιοαιθανόλης και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ποταμιάς. Επίσης με τις καθυστερήσεις στα έργα της Κάρλας και του Αχελώου και την ελλιπή χρηματοδότηση για αρδευτικά έργα αποταμίευσης των νερών, τη μη υλοποίηση του φορέα Διαχείρισης Υδάτινων πόρων, τη μόλυνση του Πηνειού και του υδροφόρου ορίζοντα και τη μη προώθηση του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στο περιβάλλον και στην οικονομία του Νομού μας.
Εκτός της Κυβέρνησης υπάρχουν ευθύνες στις τοπικές αρχές, στην Περιφέρεια , στη Νομαρχία αλλά και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι οποίες χρησιμοποιούν μερικές φορές ως άλλοθι για την απουσία μέτρων, τις ασάφειες της νομοθεσίας, την πολυνομία, την έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ με το πρόγραμμά του δεσμεύεται για την αντιστροφή αυτής της πορείας και για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος, η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25%, η αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας, η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και η προώθηση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, η αξιοποίηση νέων εξελιγμένων τεχνολογιών για τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων καθώς και της αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος της διάθεσης της λυματολάσπης, ο χωροταξικός σχεδιασμός , η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η δημιουργία πράσινου ταμείου, η αειφορική διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων, η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες – ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης – , αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας.

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ το περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτο, αποτελεί δημόσιο αγαθό και βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας επιλογών.

Είναι υπόθεση όλων μας να το προστατεύσουμε.

Φίλιππος Σαχινίδης
Υποψήφιος Βουλευτής ΠαΣοΚ

Η καύση του πέτ-κοκ βλάπτει σοβαρά την υγεία

Σήμερα, με αφορμή την παγκόσμιο ημέρα για το περιβάλλον καλούμαστε να ενώσουμε τις φωνές μας για να σταματήσει η χρήση του ρυπογόνου πετ-κοκ από βιομηχανία που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και να μην επεκταθεί η χρήση του από άλλες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.

Το θέμα αυτό μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε με την περιορισμένη περιβαλλοντική ευαισθησία υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των αρμόδιων οργάνων της Νομαρχίας ως προς το ζήτημα αυτό αλλά και ως προς μια σειρά άλλων όπως: της προτεινόμενης αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιγνίτη, της εξάντλησης των υπόγειων υδάτων, της μόλυνσης του Πηνειού, της νιτρορρύπανσης κ.ά. που οδηγούν σε περιβαλλοντική υποβάθμιση του νομού. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η ευκαιρία να προβληματιστούμε με τη μετέωρη στάση της κοινωνίας και των συμπολιτών μας ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα γενικότερα και της χρήσης του πετ-κοκ ειδικότερα.

Απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την υγεία επιδεικνύεται μια ατολμία/αδιαφορία η οποία προξενεί εντύπωση όταν συγκρίνεται με την κινητικότητα που επιδεικνύεται όταν το διακύβευμα για το κοινωνικό σύνολο είναι πολύ μικρότερης σημασίας. Η στάση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί σε έλλειμμα ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από την καύση του πετ-κοκ. Διότι και ενημέρωση υπάρχει και πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση των πολιτών αναλήφθηκαν. Όμως η ανταπόκριση είναι περιορισμένη. Εξ ου και η ελευθεριότητα των υπουργών της Ν.Δ. στη χορήγηση νέων αδειών. Αντίθετα, έχουμε διαπιστώσει, μέσα από σειρά περιστατικών ότι, σε όσες περιπτώσεις οι πολίτες ανέλαβαν την υπεράσπιση του χώρου στον οποίο ζούνε και εργάζονται, τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι υπουργοί της υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση.

Ο καθορισμός επετείων όπως αυτής για το περιβάλλον αποσκοπεί στην ενεργοποίηση/ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των κατοίκων του πλανήτη. Από την εμπειρία όμως γνωρίζουμε ότι η καθιέρωση αυτών των επετείων τείνει να λειτουργεί ως το συλλογικό άλλοθι για την εγκληματική σε πολλές περιπτώσεις αδιαφορία των κυβερνήσεων και των πολιτών γύρω από τα προβλήματα αυτά.

Την αδιαφορία των 365 ημερών την καλύπτουμε με την ευαισθητοποίηση που επιδεικνύουμε μια ημέρα με πανηγυρικούς όπου καταγγέλλονται όσοι με τη δράση/στάση τους απειλούν την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, όσοι συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.ο.κ.

Για αυτό λοιπόν προτείνω σήμερα να σιγήσουμε, γιατί στην ουσία σήμερα δεν εορτάζουμε αλλά πενθούμε. Πενθούμε γιατί δεν μπορούμε να εγγυηθούμε στις επερχόμενες γενεές, στα ίδια τα παιδιά μας, ότι μπορούμε να τους παραδώσουμε το περιβάλλον όπως το παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας. Και από αύριο μακριά από παράτες, πανηγυρικούς και επετείους ας ξεκινήσουμε τη δράση για να στείλουμε εύληπτα μηνύματα που δεν θα επιδέχονται παρερμηνείες, παίρνοντας εμείς οι ίδιοι την προστασία του περιβάλλοντος στα χέρια μας. Όχι μόνο από υποχρέωση προς τις επόμενες γενεές αλλά και για την προστασία τη δική μας γιατί το πέτ-κοκ βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Φίλιππος Δ. Σαχινίδης
Πρόεδρος Επιτροπής ΙΣΤΑΜΕ για την Απασχόληση

Η παράταξη Λαρισαίων Πόλης

Η δημοτική παράταξη Λαρισαίων Πόλις δεν μπορεί να μένει απαθής στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μέρα με την μέρα στην πόλη μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και συνεχίζουμε μαζί με όλους τους ενεργούς πολίτες αυτής της πόλης τον αγώνα για ένα καλύτερο περιβάλλον. Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, τους φορείς της πόλης για την μη καύση του πετ-κοκ και συμμετέχουμε σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που μπορούν να συγκινήσουν και να ευαισθητοποιήσουν, ενάντια στην απάθεια και την αδιαφορία. Έχουμε ενεργό συμμετοχή στη διαμαρτυρία από το διαδίκτυο με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα περιβάλλοντος με αφορμή το πετ κοκ.

Advertisement

Σχόλια

  1. […] ενημέρωσης μέσω διαδικτύου και είχαμε λάβει απαντήσεις από βουλευτές της περιοχής μας και όχι μόνο, όπου μας […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: