Από το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
Νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση του πετ-κοκ δημιουργεί η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη να απαγορέψει τη χρήση πετ-κοκ από όλες τις κεραμοβιομηχανίες της χώρας.
Η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από την κ. Μπιρμπίλη και προωθηθεί για συνυπογραφή στη (συναρμόδια) υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη, μετά την υπογραφή της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως.
Την υπογραφή της εν λόγω απόφασης αποκάλυψε χθες η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από παρέμβαση του Λαρισαίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχου (το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πράσινη δόμηση).
Η κ. Καραβασίλη άφησε μάλιστα σαφέστατα να εννοηθεί ότι η απόφαση της κ. Μπιρμπίλη «είναι ειλημμένη» και «δεν πρόκειται να αλλάξει».
Αγώνες έξι τουλάχιστον ετών δικαιώνονται με την απόφαση αυτή. Ξενύχτια, ομιλίες, συγκεντρώσεις, ενστάσεις, διώξεις, συκοφαντίες, αγώνες και αγωνίες, εντάσεις όλα είναι πια παρελθόν. Ζήση, Νίνα, Χρήστο, Μπάμπη, Γιώργο, Νίκο, Βασίλη, Στέφανε, Ντίνο, Δημήτρη, κυρ – Παύλο, Νίκο (ξανά) και όλοι εσείς που παλέψατε γι’ αυτό, σας ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που έζησα μαζί σας και επιτρέψτε μου να μοιραστούμε τη χαρά.
Νοιώθω υποχρέωση να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, εκ μέρους ελπίζω όλης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, η προσωπική εμπλοκή της οποίας υπήρξε καταλυτική στην λήψη της απόφασης: Μαργαρίτα μου, Μαργαρίτα όλων όσων παλεύουν για ένα καλύτερο περιβάλλον, σ’ ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς
Αναρτήθηκε από: admin | 8 Οκτωβρίου, 2008

Θέλουν να κάνουν τη Λάρισα χαβούζα

Σχόλιο στην εφημερίδα Θεσσαλική Ηχώ

Θέλουν να κάνουν τη Λάρισα χαβούζα

Όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτή εδώ την πόλη έχουν αρχίσει να εγείρουν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά.

Από τη μια η άδεια καύσης του πετ-κοκ σε κεραμοποιία της περιοχής και μάλιστα με επιδότηση, από την άλλη οι πληροφορίες ότι το ίδιο εργοστάσιο καίει ακόμη και κρεατάλευρα, ενώ παρόμοια κατάσταση σε μια άλλη χώρα θα είχε χτυπήσει κόκκινο συναγερμό.

Εδώ αντίθετα όλα γίνονται με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτό είναι που προκαλεί τα δεκάδες ερωτηματικά χρόνια τώρα.

Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι γίνεται άλλη μια προσπάθεια από την εν λόγω βιομηχανία να κάψει λυματολάσπη.

Δικαίως λοιπόν εξεμάνη ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΕΑΣ κ. Χρ. Χαλκιάς και είπε την ακόλουθη ατάκα: «Ε, όχι και να καίμε τα σκ…ά των Αθηναίων».

Αν δεν κινητοποιηθούν πάντως οι αρχές και οι πολίτες κάπως έτσι θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Αφού ζήσαμε την προκλητική ανοχή της πολιτείας και των εκφραστών της στο παρελθόν, γιατί να μην ζήσουμε και τώρα;

Που είναι οι συνειδητοποιημένοι οικολόγοι και οι ευαίσθητοι πολίτες;

Ας μας απαντήσει κάποιος.

Δ.Θ.

Η κατάσταση αυτή με την καύση πετ-κοκ που στην πορεία έγινε κρεατάλευρο και τώρα ίσως λυματολάσπη δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή μας.

Η πόλη μας καθημερινά δέχετε αέρια ρύπανση που ούτε μετριέτε ούτε έχει μετρηθεί ποτέ, η νομαρχεία και ο Δήμος κωφεύουν. Ο δήμαρχος είχε υποσχεθεί εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα εγκατασταθεί σταθμός μέτρησης αέριων ρύπων όσο τον είδατε εσείς άλλο τοσό τον είδα και εγώ. Γενικότερα η περιοχή είναι αρκετά επιβαρυμένη και θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο. Κυκλοφορεί ότι υπάρχει μια μέτρηση και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Μήπως θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να πιέσουν προς την κατεύθυνση να γίνει άμεσα η εγκατάσταση του Σταθμού Μέτρησης είτε με κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε με κονδύλια του ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι και το άμεσα υπεύθυνο για την παραχώρηση της άδειας καύσης πετ-κοκ…; Έτσι ώστε να δούμε τα επίπεδα που βρίσκονται οι ρύποι στον αέρα της Πόλης μας.

Αναρτήθηκε από: admin | 3 Οκτωβρίου, 2008

Λυματολάσπη για καύσιμο

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι θα προσπαθούμε κάθε δράση μας  να είναι αποτελεσματική. Στα πλαίσια αυτής της αρχής επιχειρήσαμε κάτι που ίσως συμβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή μας.

Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι η βιομηχανική μονάδα που απασχόλησε την περιοχή έντονα κατά το παρελθόν με την χρήση του pet-coke σαν καύσιμο, κατέθεσε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την οποία ζητά την τροποποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών της όρων ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί ξηρή λυματολάσπη από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, ιπτάμενη τέφρα από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, κατάλοιπα βωξίτη και μαζούτ υψηλού θείου, είτε ως καύσιμα είτε ως προσμίξεις στις πρώτες ύλες της. Όπως από τον Νόμο είχαμε δικαίωμα, ζητήσαμε και πήραμε αντίγραφό της Μελέτης ώστε να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε αντιρρήσεις επί της αίτησης – μελέτης.

Η ανακοίνωση με την οποία καλούνταν πολίτες ή φορείς να λάβουν γνώση της μελέτης και να εκφράσουν άποψη, δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2008. Καταφέραμε, όχι χωρίς δυσκολίες, να έχουμε στα χέρια μας τη Μελέτη στις 15 Σεπτεμβρίου.

Την μελέτη ανέλαβε να εξετάσει μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας αποτελούμενη από το μέλος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας, περιβαλλοντολόγος Παντελής Μήτσιου και οι Ζήσης Αργυρόπουλος, χημικός – περιβαλλοντολόγος, Νίνα Σεφεριάδου, μηχανικός μεταλλείων – μεταλλουργός.

Χτές, 2 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα της προθεσμίας, με πολύ κόπο κατάφερε η ομάδα να ολοκληρώσει ένα εφτασέλιδο κείμενο ενστάσεων τόσο επί της μελέτης όσο και συνολικά για τη χρήση του pet-coke από τα κεραμοποιεία της περιοχής μας.

Με πολύ κόπο, υπομένοντας την απύθμενη βλακεία διάφορων αρμόδιων και μη, και αφού χρειάστηκε να φέρουν άρον – άρον μια υπάλληλο που απουσίαζε με άδεια ασθένειας, καταφέραμε να πάρουμε αριθμό πρωτοκόλλου εμπρόθεσμης κατάθεσης των ενστάσεων μας (ακούσαμε και το ανεκδιήγητο «ας τη φέρνατε νωρίτερα» από τα χείλη του αντινομάρχη περιβάλλοντος και του προέδρου νομαρχιακού συμβουλίου).

Αν η προσπάθειά μας αποδειχθεί χρήσιμη, θα προσπαθήσουμε να συστήσουμε μια μόνιμη ομάδα η οποία θα μπορεί να ελέγχει περιβαλλοντικές μελέτες και ίσως καταφέρουμε τελικά να σταματάμε «εν τη γεννέσει» πολλά οικολογικά εγκλήματα. Για το σκοπό αυτό καλούμε επιστήμονες (γεωτεχνικούς, μηχανικούς, γιατρούς, νομικούς, αρχαιολόγους, οικονομολόγους κ.λ.π.) να δηλώσουν αν μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις τους εθελοντικά και να πλαισιώσουν την ομάδα.

Το κέρδος βέβαια θα είναι πολλαπλό καθώς αισιοδοξούμε ότι μπορεί να κινητοποιήσουμε έναν μηχανισμό στον οποίο εμπλέκονται υπάλληλοι, μελετητές και ελεγκτές ώστε να λειτουργεί καλύτερα. Δεν αμφιβάλλουμε ότι πρόκειται για έναν πολύ αισιόδοξο στόχο αλλά νομίζουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε.

Να τονίσουμε εδώ ότι ήδη το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα της συγκεκριμένης βιομηχανίας για αλλαγή των περιβαλλοντικών της όρων αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το κείμενο των ενστάσεων όπως αυτές διατυπώθηκαν από την ομάδα, μπορείτε να το δείτε εδω

Αναρτήθηκε από: admin | 26 Αυγούστου, 2008

Μπλοκ ενέργειας από τους πολίτες στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Μπλοκ ενέργειας από τους πολίτες στα εγκαίνια της ΔΕΘ,

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 6 μ.μ. στην Καμάρα

Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία, όχι για τους παραγωγούς ενέργειας

Σε μια περίοδο, που η καθημερινή ζωή των πολιτών αυτής της χώρας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ένα ακόμη θέμα εθνικής εμβέλειας επιχειρείται να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, μακριά από την κοινωνία και σε κατεύθυνση αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, της κατασκευής των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των συνθηκών λειτουργίας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Η περιβόητη “δημόσια διαβούλευση” έχει εξελιχθεί σε μια μυστική διαβούλευση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) με ολιγάριθμους επιλεγμένους συνομιλητές, ενώ οι μελλοντικές επιλογές εξακολουθούν να είναι προσανατολισμένες στα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης, λιθάνθρακας) με ανοιχτές, πλέον, αναφορές και στην πυρηνική ενέργεια. Στην πράξη ο σχεδιασμός έχει, ουσιαστικά, εκχωρηθεί από την πολιτεία στους παραγωγούς ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες), που λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δρομολογούνται νέες λιθανθρακικές και λιγνιτικές μονάδες, καθώς και νέες περιοχές ανεξέλεγκτης υπερσυγκέντρωσης μονάδων φυσικού αερίου (Βοιωτία, Αττική).

Την ίδια στιγμή, στις περιοχές του λιγνίτη, η κοντόφθαλμη πολιτική της ολοκληρωτικής εξάρτησης από αυτόν οδηγεί στην ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, αναγκάζει ολόκληρα χωριά να μετοικίζουν, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ποιότητα ζωής και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων ενώ οι κινητοποιήσεις των πολιτών αντιμετωπίζονται με διώξεις (βλέπε Άγ. Δημήτριο – Ρυάκιο Κοζάνης).

Αυτήν την κατάσταση, που επιχειρείται να εμφανιστεί σαν μονόδρομος, την αμφισβητούμε. Οι πολίτες της περιοχής του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης και των περιοχών όπου σχεδιάζονται νέες μονάδες λιθάνθρακα, που τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχών κινητοποιήσεων, παίρνουμε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση και τη κοινή δράση όλων όσων αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου των πολιτών για τα ζητήματα της ενέργειας και των επιπτώσεων από τις σχετικές δραστηριότητες.

Διεκδικώντας ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα συμφέροντα των παραγωγών ενέργειας. Διεκδικώντας, ορθολογική διαχείριση των πόρων, σταδιακή απεξάρτηση από τις πιο βρώμικες μορφές ενέργειας, σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Λέγοντας ένα βροντερό όχι στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στον “μπαμπούλα” της πυρηνικής ενέργειας. Απαιτώντας, να σταματήσουν οι διώξεις των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, τη δουλειά και το καθαρό περιβάλλον.

Αξιοποιούμε το γεγονός των εγκαινίων της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, για να καλέσουμε σε συγκέντρωση και δημιουργία ενός μπλοκ πολιτών για την ενέργεια, το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην Καμάρα.

Καλούμε όλους τους φορείς και τις κινήσεις των πολιτών, είτε εμπλέκονται άμεσα με ενεργειακές δραστηριότητες, είτε, απλά, ευαισθητοποιούνται απέναντι στις συνέπειες της ασύδοτης ενεργειακής φρενίτιδας της τελευταίας περιόδου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τις δικές μας. Για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα φραγμό στις αντικοινωνικές και αντιπεριβαλλοντικές δραστηριότητες, να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, για τα ζητήματα της ενέργειας και να αντιτάξουμε τη δική μας εναλλακτική λογική.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Διακύρηξη Αύγουστος σε PDF

Αναρτήθηκε από: admin | 24 Ιουλίου, 2008

Χύμα πετ-κοκ στα χωράφια

1. Πηνειός

Μετά τις αποκαλύψεις μας για τις εστίες ρύπανσης και τις αυθαίρετες επεμβάσεις στην κοίτη του Πηνειού, έκπληξη μας προκάλεσε η ανακοίνωση της Νομαρχίας. Σύμφωνα με αυτήν η λίμνη με ελαιώδη ουσία που μοιάζει στο χρώμα και στην υφή με πίσσα είναι μια απλή κρούστα (!!!). Μα, με …ψηλοτάκουνο πήγε για έλεγχο το κλιμάκιο; Γιατί ο δικός μας ο πολίτης σε δράση βούλιαξε ως το γόνατο στην …κρούστα. Επίσης στάθηκε αδύνατο να πλησιάσει την περιοχή όπου υπήρχε η κυρίως μάζα της ουσίας. Σε ότι αφορά τον αγωγό που, κατά την ανακοίνωση της Νομαρχίας, διαθέτει στο ποτάμι τα νερά ψύξης παρακείμενης μονάδας επεξεργασίας ζωικών λιπών, οι του κλιμακίου δεν είδαν εκατέρωθεν της κοίτης τις εναποθέσεις ελαιώδους ουσίας; Εμείς τις είδαμε και είμαστε βέβαιοι ότι η ουσία συνδέεται με συγκεκριμένη μονάδα που λειτουργεί στο σημείο. Θα περιμένουμε με αγωνία τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη τεράστια αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιτελέσουν έστω και στο ελάχιστο το έργο τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν ΟΛΟΙ ότι η ρύπανση δεν ακολουθεί το ωράριο των υπηρεσιών. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να αδειάζει κάθε βράδυ από τη 1 ως τις 6 τα απόβλητά του στο ποτάμι και στις 7 και μισή που η πόλη ξυπνά, οι ρύποι είτε να έχουν διαλυθεί είτε να έχουν μεταφερθεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τα Σαββατοκύριακα. Οι ρύποι μπορεί να «πέφτουν» στο ποτάμι είτε με παράνομους αγωγούς είτε να αδειάζουν από βυτιοφόρα τα οποία τυχαία «παρκάρουν» δίπλα στο ποτάμι.

2. Pet Coke

Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, και το δεύτερο κεραμοποιείο που λειτουργεί στις παρυφές της πόλης χρησιμοποιεί petcoke ως καύσιμο. Οι φορείς του Νομού είχαν προειδοποιήσει πριν από τρία χρόνια ότι με την έκδοση της άδειας καύσης petcoke, το υπουργείο άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου. Σήμερα δικαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή. Μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργούν τουλάχιστον δώδεκα κεραμοποιεία στον ελλαδικό χώρο καίγοντας petcoke αλλά πολύ φοβόμαστε ότι η χρήση του επεκταθεί και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων εργαζομένων αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Είναι χαρακτηριστική η επιπολαιότητα ( ; ) με την οποία χειρίστηκαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης το θέμα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ή δεν εφαρμόζονται κανόνες στις συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης και χειρισμού ενός τόσο επικίνδυνου υλικού. Ένα υλικό το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες εισπνεύσιμων σωματιδίων αποθηκεύεται «χύμα» και εκτεθειμένο σε αέρηδες δίπλα σε κατοικημένες περιοχές. Ένα υλικό το οποίο κατηγορείται για ένα σωρό επιπτώσεις στη υγεία των εργαζομένων, χειρίζεται ως αδρανές, καθώς κοσκινίζεται χειρωνακτικά και με το φτυάρι. Καλούμε τη Διεύθυνση Υγιεινής, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Βιομηχανίας και τους αρμόδιους Αντινομάρχες να ελέγξουν τους χώρους και τις συνθήκες αποθήκευσης του petcoke στις δύο μονάδες. Να εξετάσουν εάν τηρούνται οι όροι (περιβαλλοντικοί και άλλοι) αδειοδότησης των μονάδων. Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να ελέγξει εάν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι φωτογραφίες που με κόπο «τραβήξαμε» αποτυπώνουν τις τραγικά τριτοκοσμικές συνθήκες στο χώρο αποθήκευσης του επικίνδυνου υλικού.

Older Posts »

Kατηγορίες