Αναρτήθηκε από: admin | Μαρτίου 7, 2008

Πως παλεύει ο πολίτης;

Από το blog του Παντελή Μήτσιου

Από τις σημερινές τοπικές εφημερίδες:

Διαβεβαίωσε ο κ. Φώλιας τον Δήμαρχο Ελασσόνας ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Και η ικανοποίηση στο Δήμο είναι «διάχυτη»

Προσέξτε: Δεν δήλωσε ο κ. Φώλιας ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων είναι εκτός προγραμματισμού ή ότι στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται ο λιγνίτης.

Είπε απλά ότι δεν θα προχωρήσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Η περιοχή όμως οργώνεται από καλοθελητές οι οποίοι με όλα τα μέσα προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη υπέρ των λιγνιτικών μονάδων. Η επιτυχία τους η μι εξαρτάται από τον βαθμό εφησυχασμού όλων όσων αντιτίθενται στο λιγνίτη.

Θυμάμαι μια πρόσφατη επιστολή στον τοπικό τύπο κάποιου ο οποίος λοιδορούσε όσους είχαν την πρωτοβουλία για την εκδήλωση κατά της βιοαιθανόλης με το σκεπτικό ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης δεν είναι εφικτά. Μα, ο πολίτης πρεπει να αντιδρά στα σχέδια για να δείξει ακριβώς την αντίθεσή του σε αυτά. Αν αρχίσει να αντιδρά στο στάδιο της υλοποίησης, αφ’ ενός θα είναι αργά και αφ’ ετέρου θα έχουν ήδη δαπανηθεί χρήματα και κόπος.

Τα τετελεσμένα δύσκολα ανατρέπονται… Οι πολίτες δεν διαχειρίζονται γεγονότα. Την άποψή τους διαδηλώνουν.

Το ίδιο τείνει να συμβεί και εν μέρει συμβαίνει στην περίπτωση της οικολογικής καταστροφής στο ποτάμι της πόλης. Πολλοί αναζητούν νομικά κενά ή παρατυπίες στην πορεία εκτέλεσης ή και μελέτης των έργων και ξεχνούν την πραγματικότητα. Φίλοι του Πηνειού, δεν είμαστε νομικοί ή δημόσιες υπηρεσίες. Πολίτες είμαστε. Αντιδρούμε σε αυτό που βλέπουμε. Είναι χρέος μας ως πολίτες να αντιδράσουμε. Δεν μας νοιάζει ποιός, αν και πόσο έφταιξε. Εμείς ξέρουμε αυτό που βλέπουμε: μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή μπροστά στις αυλές μας και μια αδιαφορία αποκατάστασης της βλάβης που κρατάει ένα χρόνο τώρα.

Αυτό που διεκδικούμε είναι πρώτα απ’ όλα να σταματήσει η βλάβη και να αποκατασταθεί το τοπίο άμεσα. Σε δεύτερη φάση θέλουμε, να μάθουμε τι ή ποιός έφταιξε και αν υπάρχουν ποινικές ή διοικητικές ευθύνες. Θέλουμε επίσης να δείξουμε στους δικαστικούς λειτουργούς ότι σε κάποια ζητήματα όπως αυτό που αφορά την δημόσια υγεία θα έπρεπε να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα.

Τέλος, δεν στεκόμαστε στο τυπικό μέρος της ευθύνης. Στους αιρετούς θεσμούς οι κύριες ευθύνες θα έπρεπε να είναι πολιτικές και όχι ποινικές. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο φάκελος των έργων είναι πλήρης και σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Μας νοιάζει ότι κάποιοι παίζουν μαζί μας κρυβόμενοι πίσω από το νόμο και τους τύπους και αδιαφορούν για τα θέλω μας ή τη ζωή μας.

Advertisements

Responses

  1. Ωραίο post.Mόνο εσύ και ο πολίτης γράφετε καλά.Κοίτα ​​​​​εδώ​​​​​


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: