Αναρτήθηκε από: admin | Ιανουαρίου 29, 2008

«OXI» στην καύση λιθάνθρακα

Update

Δήλωση Μ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με την επικύρωση μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ, για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

O υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με την επικύρωση μνημονίου συνεργασίας της ΔΕΗ, για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σε μία περίοδο που η δημόσια ζωή της Ελλάδας έχει δηλητηριαστεί από τον εσμό των κυβερνητικών σκανδάλων, που παρελαύνουν μπροστά από τα έκπληκτα μάτια όλων των πολιτών, η ΝΔ και η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρούν άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία, που πρέπει να χαρακτηρίζει όλες τις πολιτικές αποφάσεις και επιλογές κάθε κυβέρνησης.

Σε μία, πρωτοφανή στα χρονικά, έκτακτη συνεδρίαση επιχειρείται αύριο, Σάββατο, από το Δ.Σ. της ΔΕΗ να κλείσει – ουσιαστικά εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες – η επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβερνητική μεθόδευση πάσχει σε δύο επίπεδα: πρώτον, διότι δεν πραγματοποιείται με όρους διαφάνειας, καθώς οποιαδήποτε συνεργασία της ΔΕΗ πρέπει να προκύπτει μέσα από διαδικασίες ανοιχτών διαγωνισμών, και δεύτερον, διότι δεν στηρίζεται σε καμία σοβαρή μελέτη, σε σχέση με τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες, αλλά και περιβαλλοντικές αντοχές της χώρας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ, έστω και την τελευταία στιγμή:

1) Να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου, ώστε προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δεσμευτική – για το ενεργειακό και περιβαλλοντικό μέλλον της Ελλάδας – απόφαση να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και κάθε τοπική κοινωνία, που θα υποστεί τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων.

2) Να εγκαταλείψουν άμεσα τον ολισθηρό και ύποπτο δρόμο της απευθείας ανάθεσης ενός τόσο νευραλγικού τμήματος του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και να επιλέξουν ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.

3) Να προχωρήσουν σε εμπεριστατωμένη περιβαλλοντική και ενεργειακή μελέτη, που να λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, τις δεσμεύσεις μας έναντι της Ε.Ε. και του Πρωτοκόλλου του Κυότο ως προς τις εκπομπές αερίων, και φυσικά, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις περιοχές που θα επιλεγούν για τη δημιουργία των νέων μονάδων.

[…»…τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την καύση του λιθάνθρακα είναι πολλαπλάσια από εκείνα των μονάδων φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπομπές μιας λιθανθρακικής μονάδας ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, συγκριτικά με τις μονάδες αερίου, είναι διπλάσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, πενταπλάσιες σε οξείδια του θείου και τετραπλάσιες σε οξείδια του αζώτου. Επίσης έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα»..]

[…ακόμη, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία – συνεργάτης της ΔΕΗ (RWE) προσπάθησε να ιδρύσει τα εργοστάσια αυτά στην Γερμανία, αλλά δεν πήρε την άδεια γιατί σε τοπικό δημοψήφισμα στο Ensdorf οι κάτοικοι σε ποσοστό 70% είπαν «ΟΧΙ» σε εργοστάσιο λιθάνθρακα στην περιοχή τους….]

[…έρχεται –δυστυχώς- να μας επιβεβαιώσει την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η οποία έχοντας ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Πτολεμαΐδα ο Αλμυρός…» αναφέρει ότι «…όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν ότι στον Αλμυρό θα δημιουργηθεί η μονάδα λιθάνθρακα». Καταλήγει στο συμπέρασμα μάλιστα ότι αυτή η επιλογή «…απειλεί να καταδικάσει την ευρύτερη περιοχή σε περιβαλλοντική καταστροφή και σε οικολογική υποβάθμιση με βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην τοπική οικονομία και κυρίως στην ζωική και αγροτική παραγωγή». Επισυνάπτεται μάλιστα και έγγραφο με την υπογραφή του Προέδρου της ΔΕΗ ο οποίος επιβεβαιώνει τις προθέσεις αυτές….]

Ανθρώπινο «ποτάμι» στην εθνική οδό, στο ύψος του Αλμυρού. Με μεγαλειώδη συγκέντρωση, δυναμική πορεία διαμαρτυρίας και ημίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού, η ΔΕΗ εισέπραξε βροντερό «όχι» της Μαγνησίας στα σχέδιά της να εγκαταστήσει μονάδα λιθάνθρακα.

Μία ημέρα πριν η ΔΕΗ εισαγάγει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της το θέμα της ίδρυσης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμη ύλη τον λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού, με ένα πρωτοφανές σε συμμετοχή, παλμό και δυναμισμό συλλαλητήριο, κάτοικοι, μαθητές, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς έδειξαν την ετοιμότητα της Μαγνησίας να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια της επιχείρησης.
Σήμερα εκπρόσωποι φορέων θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Ο Αλμυρός «νέκρωσε» χθες. Καταστήματα κατέβασαν ρολά το πρωί, σχολεία έβαλαν «λουκέτο» διαμαρτυρίας. Από τις 10 πρωί όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Η μεγάλη συγκέντρωση –η συμμετοχή υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 4.000 κατοίκων- έδειξε ότι ο Αλμυρός και η Μαγνησία δεν θα δεχθούν αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Μαύρες σημαίες και τεράστια πανό με συνθήματα κατά του εργοστασίου λιθάνθρακα, συνθήματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα, κόρνες και κροτίδες συνέθεταν το σκηνικό στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού, που κατακλύστηκε από διαδηλωτές κάθε ηλικίας.

Η ΔΕΗ ανέβαλε για RWE και η ΓΕΝΟΠ την απεργία

Με δικαιολογία το τριήμερο πένθος λόγω του θανάτου του Αρχιεπισκόπου, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., στο οποίο επρόκειτο να συζητηθεί η συνεργασία με τη RWE για το εργοστάσιο λιθάνθρακα. Επίσης αναβλήθηκε και η 24ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ. Η αναβολή έγινε εν μέσω των κλιμακούμενων αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών, φορέων, βουλευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης λιθάνθρακα στη Ν. Καρβάλη Καβάλας ή στον Αλμυρό Βόλου.

Εκλεισαν μισή ώρα την Εθνική οι κάτοικοι του Αλμυρού λόγω ΔΕΗ

[…Η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή δύο εργοστασίων (σε Αλμυρό και Καβάλα), τα οποία θα λειτουργούν με πρώτη ύλη εισαγόμενο λιθάνθρακα, για την παραγωγή ρεύματος. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στην περιοχή της Ελασσόνας Λάρισας, όπου η ΔΕΗ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει κοίτασμα λιγνίτη….]

Φορείς της Μαγνησίας καταγγέλλουν την επιχείρηση ότι παραδίδεται σε άθλια κερδοσκοπικά σχέδια πολυεθνικών

Να μη γίνει ο νομός Μαγνησίας ενεργειακή χωματερή, λένε οι φορείς και οι κάτοικοι του Αλμυρού Βόλου.

«Μετωπική» με τη ΔΕΗ στην εθνική

«Θα χυθεί αίμα, αν εγκαταστήσουν το εργοστάσιο λιθάνθρακα στον Αλμυρό. Δεν θα επιτρέψουμε να ρυπάνουν το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο του Πηλίου και του Παγασητικού, να κινδυνέψει η υγεία των κατοίκων, να ακυρώσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και να αγνοήσουν τις βουλές της τοπικής κοινωνίας».

Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα: Όχι άλλο κάρβουνο

Τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, ανακοίνωσαν σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Eλλάς και επτά (7) Δήμοι και Κοινότητες στις οποίες προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι εξής: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας.

Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή και περιβαλλοντοκτόνο εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εξαιρετικά ρυπογόνο λιθάνθρακα. Ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις αδειοδότησης λιθανθρακικών μονάδων στο Μαντούδι Ευβοίας, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, και τον Αστακό, ενώ συνεχώς πληθαίνουν οι φήμες για κατασκευή πρόσθετων μονάδων και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Νέα Καρβάλη Καβάλας και ο Αλμυρός. «Η συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα, αποτελεί φυσικό επακόλουθο των μεθοδεύσεων που παρακολουθούμε», αναφέρει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς. «Οι τοπικές αρχές των περιοχών, στις οποίες προβλέπεται η δημιουργία νέων μονάδων λιθάνθρακα, δηλώνουν μέσα από τη συμμαχία ότι δε θέλουν να γίνουν οι νέοι ενεργειακοί σκουπιδοτενεκέδες της Ελλάδας», συνεχίζει.
Σχετικά:

Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΟΣ

Εφημερίδα ΛΑΟΣ του Αλμηρού

Εφημερίδα Ταχυδρόμος

RWE

Advertisements

Responses

  1. […] όπως προχωρά με πράξεις η κυβέρνηση, φέρνοντας τον λιθάνθρακα στη χώρα μας και θα συρόμαστε συνεχώς στο Ευρωπαϊκό […]

  2. mpravo paidia etsi stn agona!!! apot t 6o gumnasio kavalas mazi sas!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: