Αναρτήθηκε από: petcoke | Αύγουστος 14, 2007

Τι οπτάνθρακας τι λιθάνθρακας;

Αδίστακτοι, άπληστοι και παρανοϊκοί

ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Θα πρέπει, δηλαδή, να περιέλθει η χώρα σε συνθήκες ανεπανόρθωτης οικολογικής συμφοράς για να βάλουμε μυαλό -όταν πια θα ‘ναι πολύ αργά; Δεν μας φτάνει για να συνετιστούμε ό,τι ζήσαμε τούτο το καυτό καλοκαίρι;

Στα αποκαΐδια των δασών μας θα στηθούν οι κάλπες (για ποια τάχα προσδοκία, ποια ελπίδα;)· χάσαμε την ανάσα μας τσουρουφλισμένοι από τους καύσωνες, με την Αθήνα και τις άλλες μεγαλουπόλεις απέραντους θαλάμους τοξικών αερίων· η λίμνη Κορώνεια σβήστηκε από τον χάρτη· μπετόν τα χωράφια στον θεσσαλικό κάμπο· κατάφορτα τουρίστες τα νησιά μας, είπαν το νερό νεράκι· φρούτα και οπωροκηπευτικά καταστράφηκαν – εισάγουμε τώρα, λέει, και… ντομάτες· καμπανάκι συναγερμού τα μπλακ άουτ της ΔΕΗ για την κατεπείγουσα πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και στροφής προς τις εναλλακτικές πηγές της -αλλά πού

Σε κατάφωρη σύγκρουση και με τον «Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό», που κατέθεσε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) είναι έτοιμη να δώσει τις άδειες για τέσσερις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από (άκουσον, άκουσον!)… λιθάνθρακα! Της ΔΕΗ, στο Αλιβέρι η μεγαλύτερη. Από ιδιώτες επενδυτές οι άλλες τρεις: στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας (Μυτιληναίος), στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (Edison) και στο Μαντούδι Ευβοίας (ΤΕΡΝΑ – Γ. Περιστέρης).

Από πού αντλούν το δικαίωμα να καταστρέφουν ασύδοτοι αυτόν τον πανέμορφο τόπο, να μας δηλητηριάζουν και να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας αδίστακτοι, άπληστοι και άφρονες κερδοσκόποι;

Σε ένα αυστηρό κύριο άρθρο της (2-8-07) αυτή η εφημερίδα στιγμάτισε την εγκληματική ανευθυνότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση με την εμμονή στην ηλεκτροπαραγωγή από λιθάνθρακα, κόντρα στην κοινή λογική και τις δεσμεύσεις μας στην Ε.Ε. από το Κιότο -καθώς βιώνουμε ήδη τον εφιάλτη από τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές.

Την ίδια μέρα τα ‘γραψε καλά στο ρεπορτάζ του ο συνάδελφος Μιχ. Καϊταντζίδης:

Οι μονάδες με λιθάνθρακα έχουν αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα – δηλαδή την κερδοσκοπία. Αφού το εισαγόμενο (κυρίως από την Κίνα) καύσιμο είναι πάμφθηνο και οι μονάδες «λειτουργούν» πολύ περισσότερες ώρες σε σύγκριση με τις μονάδες φυσικού αερίου».

Αλλά -κατά την ίδια σύγκριση: Οι εκπομπές «είναι διπλάσιες σε διοξείδιο του άνθρακα, πενταπλάσιες σε οξείδιο του θείου και τετραπλάσιες σε οξείδιο του αζώτου. Επιπλέον, έχουν πολύ υψηλές εκπομπές σε αιωρούμενα σωματίδια και ιπτάμενη τέφρα».

Αυταπόδεικτος κίνδυνος-θάνατος, δηλαδή. Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει τις πλέον ρυπογόνες μονάδες στην Ευρώπη, προσθέτουμε αφρόνως κι άλλες –μεγαλοεπιχειρηματιών κερδοσκόπων

Ο αντίλογος στο «ΒΗΜΑ» (πού αλλού…): Ολοσέλιδο ρεπορτάζ (22-7-07) του Α. Γ. Χριστοδουλάκη, που θα ‘πρεπε να απασχολήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σαν κραυγαλέο δείγμα κατευθυνόμενης (παρα)πληροφόρησης, έχει τον προκλητικό τίτλο «ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ». Κάνοντας κυριολεκτικά το μαύρο άσπρο, υποστηρίζει χωρίς αιδώ ότι με τη μονάδα λιθάνθρακα της ΤΕΡΝΑ «μια ολόκληρη περιοχή στη βόρεια Εύβοια, με τεράστιο πρόβλημα ανεργίας (…) προσπαθεί να αποκτήσει και πάλι οικονομική και συνάμα αξιοπρεπή κοινωνική ζωή…»!

Κι αυτό γιατί «θα αρχίσουν σταδιακά να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι από την περιοχή, οι οποίοι στην πλήρη ανάπτυξη της μονάδας θα φτάσουν τους 300».

Ούτε λέξη ότι γι’ αυτές τις (αμφισβητούμενες) 300 θέσεις εργασίας οι Μαντουδιανοί ούτε θα κολυμπούν πια ούτε θα ψαρεύουν και ότι θα καταδικαστεί σε μαρασμό από τη ρύπανση ολόκληρη η κατ’ εξοχήν προσφερόμενη για τουρισμό βόρεια Εύβοια, προικισμένη αφείδωλα από τη φύση.

Η εξήγηση για το άθλιο δημοσίευμα ίσως είναι ότι στη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη «ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε.» που θα επενδύσει στο Μαντούδι, είναι, όπως λένε, μέτοχος και ο περιώνυμος εκδότης του «ΒΗΜΑΤΟΣ» Στ. Ψυχάρης. Ναι ντε, αυτός που διόρισαν παρανομούντες Σημίτης και Πάγκαλος… διοικητή του Αγίου Ορους! Ο ξαφνικά μεγαλοεπιχειρηματίας κι όχι μόνο με τις κουμπαριές, που ουδείς εισαγγελέας ασχολήθηκε ποτέ με το «πόθεν έσχες» του -κι έμεινε μόνος στη Βουλή ο Νίκος Κωνσταντόπουλος να καταγγέλλει τον «ψυχαρισμό» σαν το χυδαιότερο δείγμα διαπλοκής.

Για να χρυσώσουν το χάπι (τι πιο αποτρόπαιο από το να εμπορεύεται τη στέρηση και την ανέχεια -θα πει ο φίλος, πρώην τοπικός βουλευτής Β. Αποστόλου) οι νέοι επενδυτές που αγόρασαν ήδη τα 3.800 στρέμματα και ολόκληρες τις εγκαταστάσεις της χρεοκοπημένης ΒΙΟΜΑΓΝ, κατέβαλαν στους ανέργους τα καθυστερημένα επί επτά χρόνια δεδουλευμένα -κάπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Πρώτοι στη μαυλιστική τελετή με φανφάρες οι βουλευτές Σ. Κεδίκογλου (Ν.Δ.) και Δ. Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ), που ελπίζουν και σε ψηφοθηρία από τη συνέργειά τους στο έγκλημα…

Διερωτώμαι αν οι διαχειριστές της μοίρας μας Δ. Σιούφας, Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Σουφλιάς έχουν επισκεφθεί ποτέ τη βόρεια Εύβοια του ανεκτίμητου φυσικού κάλλους – για να συνειδητοποιήσουν τι έγκλημα ετοιμάζονται να διαπράξουν.

Διερωτώμαι γιατί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ κάνουν μόκο -και προσωπικά οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, που οψίμως το παίζουν και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μπροστά στις κάλπες.

Διερωτώμαι, πάνω απ’ όλα, αν η κοινωνία της βόρειας Εύβοιας θα κλείσει τα αυτιά της στις Σειρήνες και θα ξεσηκωθεί οργισμένα να προασπίσει την ποιότητα της ζωής της και το αύριο των παιδιών της. Οπως ακριβώς έκανε προς τιμήν της, πριν από μόλις ένα χρόνο, σύσσωμη η Μεσσηνία και απέτρεψε παρόμοιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Δεν έχουμε πια τα περιθώρια να αδρανούμε…

Advertisements

Responses

 1. ti borume na kanume?????? pite mas

 2. Καλλιόπη να βλέπεις συχνά την ιστοσελίδα μας. Μετά τις εκλογές θα ξεκινήσουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για την καύση πετ κοκ στη περιοχή μας. Θα σας κρατάμε ενήμερους για την πορεία των ενεργειών μας.

 3. Αίσχος, η εγκατάσταση μονάδων λιθαθρανκα από τη ΔΕΗ στο Αλιβέρι θα καταστρέψει και θα μολύνει όλη την περιοχή, όλοι οι κάτοικοι να αντισταθούμε στα σχεδία της ΔΕΗ, πάλι θα αναπνεύσουμε την καρβουνά και τη σκόνη αντί να πάμε σε οικολογικές λύσεις σύμφωνες με το πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ κάποιοι μεγάλο επιχειρηματίες θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της υγειάς μας. Δεν πρέπει να το επιτρέπουμε, να ξεσηκωθούν όλοι οι κάτοικοι του Αλιβέρι και της ευρύτερης περιοχής, αρκετά προσφέρει η νοτιά Εύβοια στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας, αρκετά βουν΄αγεμισαν με ανεμο γεννήτριες τον λιθάνθρακα και άλλες τέτοιες βρόμικες λύσεις παραγωγής ενεργείας δεν θα περάσουν.

 4. Να ένα παράδειγμα συντρόφου ξερόλα.

  Σύντροφε Νίκο όταν τελειώνεις αυτό που γράφεις διάβαζε το πρίν κάνεις submit.
  Κατόπιν το γεγονός ότι έχεις υπολογιστή και επικοινωνείς έχεις αναλογιστεί που οφείλεται?
  Το πρωτόκολλο του Κυότο αναφέρεται σε όρια εκπομπών και όχι σε κατάργηση καυσίμων.
  Μια λύση απόλυτα «καθαρή» είναι η πυρηνική ενέργεια.
  Θα δεχόσουν η ΔΕΗ να κατασκεύαζε μια πυρηνική μονάδα στο Αλιβέρι? Γιατί έτσι οπως γράφεις σε ενοχλούν και οι ανεμογεννήτριες.

 5. Τέρμα στα σχέδια για λιθάνθρακα
  γκαταλείπεται το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ μαζί με τη γερμανική RWE και η πιθανή συνεργασία των δύο πλευρών εστιάζεται πλέον

  στους τομείς του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πηγές της ΔΕΗ, ενώ την εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου για την κατασκευή από κοινού εργοστασίου λιθάνθρακα άφησε να εννοηθεί νωρίτερα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters και ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας «RWE ακούμε, RWE δεν βλέπουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φώλιας, για να προσθέσει ότι το θέμα συζητείται εδώ και καιρό χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί καμία απόφαση.
  Η εγκατάλειψη του σχεδίου για την δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων έγινε λόγω των ισχυρών αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών της Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Δίστομου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας.Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η συνεργασία της με την Γερμανική εταιρία RWE θα είναι πάνω στον τομέα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: