Επιστολές

31 Μαϊ 2007

Θα ήθελα περισσότερα στοιχεία πριν συμμετάσχω στη διαμαρτυρία.

1. Ποιες μελέτες επιβεβαιώνουν τις βλάβες που προκαλεί το petcoke; Στο https://petcoke.wordpress.com/ βρήκα μόνο ένα δημοσίευμα των Νέων το οποίο αναφέρεται στη περίπτωση Agip χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένες μελέτες. Επιτρέψτε μου να θεωρήσω τέτοιου είδους δημοσιεύματα εντελώς αναξιόπιστα. Έχω δει στο παρελθόν στον ελληνικό τύπο απίθανες διαστρεβλώσεις σε τέτοια θεματα. Σύντομη έρευνα στο Internet απέδωσε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα (δείτε 2)

2. Υπάρχουν ενδείξεις πως η καύση του petcoke δεν είναι επιβλαβής. Σχετικό δημοσίευμα:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/north_yorkshire/6181380.stm

Υποψιάζομαι πως οι εκπομπές των επιβλαβών στοιχείων (των θειούχων ενώσεων δηλ.) έχουν να κάνουν και με τη μέθοδο καύσης του κωκ και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνονται (αν λαμβάνονται) για να περιοριστούν αυτές οι εκπομπές. Με ποιο τρόπο γίνονται αυτές οι καύσεις στα ελληνικά κεραμοποιεία; Υπάρχουν μετρήσεις που να αποδεικνύουν τις εκπομπές που επικαλείστε; Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ οψη η κλίμακα στην οποία γίνεται η κάυση του κωκ. Οι κεραμοποιίες υποθέτω πως θα καίνε κωκ σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Δεν θέλω να υποβαθμίσω την προσπάθειά σας και φυσικά αναγνωρίζω πως οι προθέσεις σας είναι αγάπη σας για το περιβάλλον και το ενδαφέρον σας για την υγεία όλων μας. Δεν μου αρέσει όμως και η παραπληροφόρηση. Θα συμμετάσχω ευχαρίστως αν διευκρινιστούν τα παραπάνω και έχω πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιβλαβείς συνέπειες της καύσης του κωκ.

Φιλικά


Ανδρέας Καραφύλλης

Η απάντηση στίς 1 Ιουν 2007

Αγαπητέ κε Καραφύλλη

1. Θα γνωρίζετε πιθανώς ότι η άμεση σύνδεση ασθενειών ή θανάτων με περιβαλλοντικά προβλήματα, εκτός των καταφανών περιπτώσεων ραδιενέργειας ή τοξικών αερίων, είναι πρακτικά ανέφικτη. Μόνον εικασίες μπορεί να γίνουν βασισμένες στην στατιστική. Παρ’ όλα αυτά, αν αποφασίσετε να κάνετε μια πιο ενδελεχή έρευνα για τις επιπτώσεις του petcoke και όλων των οπτανθράκων (petcoke or coal) θα βρείτε για παράδειγμα ότι ανεξάρτητη ιατρική έρευνα έδειξε ότι η απαγόρευση χρήσης οπτανθράκων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση κατά 116 των θανάτων από αναπνευστικά προβλήματα και κατά 243 από καρδιολογικά. Κι αυτά μόνο στην περιοχή του Δουβλίνου και μόνο για ένα έτος. Μια μελέτη του St. Jamess Hospital που διήρκησε 14 χρόνια πριν και μετά την απαγόρευση χρήσης οπτανθράκων είχε τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Μείωση της συνολικής θνησιμότητας κατά 1.6%
  • Μείωση της θνησιμότητας λόγω νόσων του αναπνευστικού κατά 13.1%
  • Μείωση της θνησιμότητας λόγω καρδιολογικών προβλημάτων κατά 3.9%

Το σχετικό link είναι το παρακάτω:

http://www.euro.who.int/eehc/implementation/20060322_1

2. Στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Yorkshire, στο οποίο αναφέρεστε, είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση η οποία μάλλον ενισχύει παρά αποδυναμώνει τα επιχειρήματα μας. Γίνομαι σαφής:

  • Στο Yorkshire χρησιμοποιείται αποθειωμένο petcoke με περιεκτικότητα σε θείο κάτω του 2% σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το petcoke χρησιμοποιείται χωρίς αποθείωση και με επίπεδα θείου που ξεπερνούν το 5% και φτάνουν μέχρι το 8%.
  • Το εργοστάσιο του Yorkshire χρησιμοποιεί ως καύσιμο ορυκτό άνθρακα (coal), και στην ουσία εξετάστηκε αν η χρήση μίγματος γαιάνθρακα 85% και petcoke 15% θα επιβάρυνε την ατμόσφαιρα περισσότερο από ότι ο γαιάνθρακας μόνος του. Ουσιαστικά, η έρευνα έδειξε ότι το μίγμα δεν επιβαρύνει. Όχι ότι δεν υπάρχει ρύπανση!
  • Αν ρίχνατε μια πιο επισταμένη ματιά και αναζητούσατε την μελέτη στην οποία στηρίχτηκε το πιλοτικό πρόγραμμα, θα βλέπατε ότι υπήρχαν τόσοι περιορισμοί από τον χειρισμό μέχρι τα φίλτρα στο εργοστάσιο που θα ήταν μάλλον παράδοξο να υπάρχει επιβάρυνση. Στην χώρα μας, τα πράγματα εξελίχθηκαν επιεικώς «χύμα». Υπήρχαν πολλές ευχές και καθόλου μέτρα και περιορισμοί. Χαρακτηριστικά, σας αναφέρω ότι ενώ στο Drax του Yorkshire, το petcoke αποθηκεύεται σε υπόγειους χώρους όπου μεταφέρεται με κλειστά φορτηγά και ο χώρος είναι γεμάτος φίλτρα, στην Ελλάδα – όπως θα είδατε και στις φωτογραφίες από το google earth – αποθηκεύεται στην ύπαιθρο και μεταφέρεται με φορτωτές ή ακόμα και με φτυάρια!
  • Στο Yorkshire, η πορεία των ρύπων καταγραφόταν καθημερινά σε αυτογραφικά μηχανήματα σε σταθμούς σε διάφορα σημεία και μέχρι 25 km από το εργοστάσιο. Τα αποτελέσματα ήταν διαθέσιμα σε ιστοσελίδα στο Internet η οποία ενημερωνόταν αυτόματα από τους σταθμούς μέτρησης. Στην Ελλάδα έγιναν μια φορά μετρήσεις από ιδιωτική εταιρεία την οποία πλήρωσε η βιομηχανία!!!! Επι πλέον, σε έλεγχο του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος, βρέθηκαν να μην τηρούνται 15 από τους 42 όρους που είχαν τεθεί στην βιομηχανία. Και για να μην λέτε ότι κινδυνολογώ, ο ένας όρος ήταν η εγκατάσταση φίλτρων στην καμινάδα του εργοστασίου!

Αυτά, και μένω.

Για ό,τιδήποτε άλλο, στη διάθεσή σας.

Παντελής Μήτσιου
Περιβαλλοντολόγος

1 Ιουν 2007

Eυχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Δηλ., αν υπήρχε μια πιθανότητα η καύση του petcoke να μην προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα από την καύση παρόμοιων οπτανθράκων, αυτή εξαφανίστηκε με τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο δόθηκε η άδεια χρήσης του ως καυσίμου (διάβασα και τη σχετικό άρθρο στο blog σας). Ακόμα ένα τυπικό ελληνικό αλαλούμ προχειρότητας και διαφθοράς. Κανένα ουσιαστικό μέτρο μείωσης των ρύπων, κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Αν κατάλαβα καλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την εκπομπή των ρύπων επειδή δεν παρακολουθούνται καν (μπήκε τουλάχιστον κανένα πανεπιστήμιο στον κόπο να κάνει καμιά σχετική έρευνα; ).Γνώριζα πως η καύση διαφόρων τύπων άνθρακα είναι έτσι κι αλλιώς προβληματική, μου φάνηκε όμως αρχικά υπερβολική η συγκεκριμένη διαμαρτυρία γιατί θεώρησα πως δεν δικαιολογείται επαρκώς.

Θα υποστηρίξω την προσπάθεια. Θα πρότεινα πάντως να εμπλουτιστεί το site με περισσότερα στοιχεία. Αυτά τα οποία μου λέτε εδώ θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν εκεί και να συμπληρωθούν και με ακόμα περισσότερα στοιχεία από σχετικές έρευνες που γνωρίζετε (π.χ. για την περίπτωση της Agip). Πάντως, μια πιο αποδοτική μέθοδος αντίδρασης θα ήταν ίσως ένα κάλεσμα σε μποϋκοτάρισμα της συγκεκριμένης κεραμοποιίας. Προσωπικά δεν έχω το χρόνο και την ενέργεια για να προχωρήσω σε κάτι τέτοιο και εκτός αυτού υπάρχει και το ενδεχόμενο μηνύσεων μια και η καύση γίνεται τυπικά νόμιμα (κανένας δικηγόρος στην παρέα; )

Θα διευκολύνονταν επίσης τα πράγματα αν υπήρχε και μια μικρότερη έκδοση του banner. Συνέχεια μου γίνονται προτάσεις να προσθέσω κι άλλα banners και γίνεται προβληματικός ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας.

Αυτά προς το παρόν

Ανδρέας Καραφύλλης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: